.

.

Tervehdys

En ole pyrkinyt esittämään mitään yhtenäistä maailmankuvaa, en ylipäänsä usko yhteen ainoaan oikeaan totuuteen (olin ennen kristitty, nykyään buddhalainen - siksi blogijulkaisuissakin näkyy kaksi erilaista painotusta); ainoastaan fundamentalistisen kristinuskon näkemyksistä ikuisine helvetteineen sanoudun irti täydellisesti:
"Jos on psykoottista Matti Meikäläiselle murhata ihmisiä jotka torjuvat hänet, silloin on psykoottista Jumalalle lähettää helvettiin ihmisiä jotka torjuvat hänet. Jumalan oikeudenmukaisuus ei perustu dynamiikkaan ja periaatteisiin, joilla ei ole mitään tekemistä oman oikeudenmukaisuuden ymmärryksemme kanssa. Reilu on reilua - ja oikein on oikein, ja paha on pahaa - taivaassa ja maan päällä."
- John Shore

Tai kuten toinen sitaatti, jonka lähdettä en tiedä, sanoo:
"Seuraavalla kerralla kun hyvää tarkoittava kristitty, joka uskoo helvettiin ikuisen rangaistuksen paikkana suurimmalle osalle ihmiskuntaa, ja joka on huolestunut siitä ettet usko samaa, tulee ja sanoo 'Rukoilen puolestasi'... vastaa hänelle '...ja minä ajattelen puolestasi.'"

Pikkupoikana yritin kuvitella miltä tuntuu kun ei enää ole olemassa, ja pelästytin kyyneliin naapurin tytön vakuuttamalla että kaikki kuolevat, myös hänen äitinsä! Mutta jo kuudennella luokalla koulussa kirjoitin aineessa, että en pelkää kuolemaa koska uskon että sielu jatkaa olemassaoloaan henkimaailmassa (toki ajatukseni ovat siitä vielä kehittyneet eteenpäin). Mutta kuten muuan Kristiyhteisön pastori sanoi: Ne, joilla on suurin varmuus [kuolemanjälkeisistä asioista], tulevat varmasti yllättymään eniten!

Olin järjestänyt isäni hautajaiset, ollut kuusi vuotta vapaaehtoisena saattokodissa, ja lisäksi saattanut neljä rakasta kissaa viimeiselle matkalle, mutta mikään ei minua valmistanut siihen kun avopuolisoni, jonka kanssa olimme yhdessä lähes 19 vuotta, äkillisesti kuoli - en tiennyt kuoleman kohtaamisesta sitä ennen yhtään mitään! (Katso tässä blogissa kirjoitus "Muutosten aika")

Omia hautajaisiani olin suunnitellut parikymmentä vuotta, ja nyt kaikki turhat krumeluurit karisivat, sillä ei ole enää merkitystä. Läheisen kuolema riisuu ihmisen hyvin paljaaksi. Koskaan en ole pelännyt kuolemaa niin vähän kuin nyt, niin paljon rakkaita on mennyt edeltä! Itse olen käynyt läpi sydänleikkauksen.
"Usein tapahtuu, että kun läheinen henkilö kuolee, joko tulee itse vedetyksi kuolemaan, niin sanoakseni, tai muussa tapauksessa tällä taakalla on päinvastainen vaikutus todellisessa elämässä täytettävänä tehtävänä."
- Carl Jung

Jenni Vartiaisen biisistä alla edesmennyt puolisoni tykkäsi, ja itse kykenin samaistumaan sen sanomaan täysin, selvittyäni pahimman yli.

- Marko

"Ainoa asia joka palaa helvetissä, on se osa sinua joka ei päästä irti elämästäsi: muistosi, kiintymyksesi. Ne poltetaan kokonaan pois, mutta sinua ei rangaista, sielusi vapautetaan. Jos pelkäät kuolemaa ja takerrut, näet paholaisten repivän elämäsi pois. Jos olet tehnyt rauhan, silloin paholaiset ovat todellisuudessa enkeleitä, jotka vapauttavat sinut maasta."
- Mestari Eckhart
Yhteydenotot kommentoimalla mitä tahansa kirjoitusta tässä blogissa: jos viestisi on tarkoitettu vain minulle, en tietenkään julkaise sitä; muista e-mail osoitteesi, jotta voin vastata siihen!

(Ars Moriendi = kuolemisen taide; keskiajalla mm. kirjallisuutta, jossa käsiteltiin a) kuolemisen merkitystä elämässä, b) kuolemisen kokemista, valmistautumista biologiseen kuolemaan ja kuolevasta huolehtimiseen.)

Jenni Vartiainen: Suru on kunniavieras

3.11.12

Muistopalvelus kiitokseksi poismenneen elämästä

John McQuiston II: A Prayer Book for the 21st Century. Morehouse Publishing 2004.
Raamattusitaatit Kirkkoraamatusta, mutta osin muokattuina, jotta ne paremmin sopisivat kirjoittajan esitykseen; Jumalan vihaan viittaavat ilmaukset on poistettu, ja "Herra" korvattu yleisluontoisemmilla  ilmauksilla. Yksikkömuoto on toisinaan muutettu monikoksi.

Sisaremme/veljemme on nyt kutsuttu tekojen maailman ulkopuolelle. Me jatkamme elämää pian liittyäksemme häneen, vääjäämättömän virtauksen eteenpäin pyyhkäiseminä kohti tuota tilaa, missä kaikki ovat vapaita ajasta ja tilasta, liittyneinä sinuun elämässä ja viimein ikuisesti osa loputonta, rakastavaa, käsittämätöntä tuonpuoleista kaiken keskellä.
Iankaikkinen Kaiken-Sisältävä, sisaremme/veljemme elämästä me kiitämme. Me muistamme häntä rakkaudella ja luottamuksella. Me emme pelkää hänen tai itsemme puolesta, sillä Sinä olet hänen kanssaan, ja hän on Sinun kanssasi.

Vakuutuksen sanat
Sillä me olemme varmoja, ettei kuolema eikä elämä, eivät enkelit, eivät henkivallat, ei mikään nykyinen eikä mikään tuleva eivätkä mitkään voimat, ei korkeus eikä syvyys, ei mikään luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta. Room.8:38-39

Jos elämme, elämme Jumalan omina, ja jos kuolemme, kuolemme Jumalan omina. Elämmepä siis tai kuolemme, me kuulumme Jumalalle. Room.14:8

Paljon voimme puhua, mutta loppuun emme pääse; ja meidän sanojemme loppusumma on: Hän on kaikki kaikessa. Hän itse on suurempi kuin kaikki hänen tekonsa. Siirak 43:27-28

 Sillä niin korkealla kuin taivas kaartuu maan yllä, niin korkealla ovat minun tieni teidän teittenne yläpuolella ja minun ajatukseni teidän ajatustenne yläpuolella. Jes.55:9

Emme me ole tuoneet mitään mukanamme maailmaan emmekä voi viedä mitään täältä pois. Alastomana minä tulin äitini kohdusta, alastomana palaan täältä. Luoja antoi, Luoja otti, kiitetty olkoon Luoja ja luomakunta! 1 Tim.6:7, Job 1:21

Lukukappaleita psalmeista
Mysteerien Mysteeri, sinä olet meidän turvamme
polvesta polveen.
Jo ennen kuin vuoret syntyivät, ennen kuin maa ja maanpiiri saivat alkunsa, 
sinä olit, ajasta aikaan sinä olet.
Sinä annat ihmisten tulla maaksi jälleen.
Tuhat vuotta on sinulle kuin yksi päivä,
kuin öinen vartiohetki.
Me katoamme kuin ruoho, joka hetken kukoistaa,
joka vielä aamulla viheriöi mutta illaksi kuivuu ja kuihtuu pois.
Meidän päivämme vaipuvat,
vuotemme haihtuvat kuin henkäys.
Seitsemänkymmentä on vuosiemme määrä,
tai kahdeksankymmentä, jos voimamme kestää.
Ja kaikki niiden meno on vain turhuutta ja vaivaa,
ne kiitävät ohitse, ja me lennämme pois.
Opeta meille, miten lyhyt on aikamme, että saisimme viisaan sydämen.
Ravitse meitä armollasi joka aamu.
Anna palvelijoittesi nähdä suuret tekosi,
anna lastemme nähdä kunniasi loisto.
Herra, meidän Jumalamme, ole lempeä meille, 
anna töillemme menestys, siunaa kättemme työt.

PSALMI  90

Minne voisimme mennä sinun henkesi ulottuvilta,
minne voisimme paeta sinun edestäsi?
Vaikka nousisimme taivaaseen,
sinä olet siellä,
vaikka tekisimme vuoteemme tuonelaan,
sielläkin sinä olet.
Vaikka nousisimme lentoon aamuruskon siivin
tai muuttaisimme merten taa,
sielläkin sinä meitä ohjaat,
talutat väkevällä kädelläsi.
Vaikka sanoisimme: "Nyt olemme pimeyden kätköissä,
yö peittää päivän valon",
sinulle ei pimeys ole pimeää, vaan yö on sinulle kuin päivänpaiste, pimeys kuin kirkas valo.
Sinä olet luonut meidät sisintämme myöten,
äidin kohdussa olet meidät punonut.

PSALMI 139:7-13

Uskon  lausunto
 Todellisuuden kokonaisuus on Jumala suhteessa Jumalaan,
Me olemme Jumalalle kuin aalto on merelle.
Jumala on ajattelija ja ajatus,
Luoja ja luotu,
Painovoima,
Tuuli vetten yllä,
Ilma jota hengitämme,
Vesi jota juomme,
Leipä jota syömme,
Elämän ja kuoleman prosessi.

Toimien kaikessa joka on,
Kehittyen ja muuttuen,
Luomattomana, perimmäisenä, käsittämättömänä,
Josta kaikki asiat lähtevät,
Josta kaikki asiat ovat,
Johon kaikki asiat palaavat.

Jumala on maailmankaikkeus, jolla ei ole reunaa,
Aamukaste ja auringon keskus,
Jumala on meidän välillämme,
Jumala on meidän takanamme,
Jumala hengittää meidät.
Nousten, lisääntyen, muuttuen,
Suuri ihme ja arvoitus,
Kaikkien kategorioiden ulkopuolella,
Kaikkien suhteiden suhde,
Kaiken kommunikaation välittäjä,
Rakkauden syy ja rakkaus itse.
Jumala meissä itsessämme, sieluissamme ja ruumiissamme.

Jumala on läsnäoleva hetki,
Nyt joka ei koskaan lakkaa olemasta,
Ääretön joka suuntaan.

Jumala täyttää maailmankaikkeuden.
Me olemme, aina ja kaikkialla,
Iankaikkisen ykseyden aspekteja.

Sillä jos voisimme kuvitella kaikki maailmat jotka ovat olemassa,
Ne olisivat vähäisempiä kuin Jumalan valtakunta sisäisesti meissä,
Vapauden paikka paikasta,
Vapauden aika ajasta.

Lohdutuksen sanat
Olenko minä sellainen Jumala, jonka valta ulottuu vain lähelle? Eikö myös kauas? Voiko kukaan kätkeytyä sellaiseen piilopaikkaan, etten minä häntä näkisi? Enkö minä ole läsnä kaikkialla niin taivaassa kuin maassa? 

JEREMIA 23:24

Minä olen A ja O, alku ja loppu.

ILM.21:6

Iankaikkinen ei ole sen paremmin ajattomuutta kuin loputonta aikaakaan. Me puhumme metaforin jotka on otettu ajasta, mutta metaforat ovat vain metaforia, eivät Todellisuus itse. Elämässä me liikumme kohti tilaa jota ei vielä ole, yhtä mittaa me jätämme taakse tilan jota ei enää ole.
Kuitenkin menneisyys ja tulevaisuus ovat olemassa ainoastaan osana nykyisyyttä, ja nykyisyys on syvä mysteeri. Se on poissa siinä samassa kun yritämme tarttua siihen, silti se on aina kanssamme. Joka hetki ajassa on osa iankaikkista, iankaikkista, joka välittää meille ajan ja ylittää sen. Me vaikutamme olevan sidottuja aikaan, mutta me elämme ja kuolemme elämän lähteessä, kaikkein syvimmässä mysteerissä: elävässä ja iankaikkisessa Jumalassa.

Loppusanat
Elämän keskellä me olemme kuolemassa. Keneltä voimme etsiä lohtua, paitsi Sinulta, sydäntemme salaisuudelta. Rauhoita meitä, iankaikkinen Läsnäolo, viimeisellä hetkellämme, jotta emme unohda että olemme aina olleet ja tulemme aina olemaan Sinun sylissäsi.
Sillä niin paljon kuin se on iankaikkisen Todellisuuden luonto, että me elämme ja sitten kuolemme, sisaremme/veljemme on palautettu maailmankaikkeuden elävään Lähteeseen. Syntymässä hän tuli Jumalasta; elämän aikana hän oli Jumalan ilmentymä; kuolemassa hän on Jumalassa. Mistä hän tuli, sinne hän on palannut, Äärettömästä Äärettömään. Kiitos olkoon Jumalalle hänestä ja iankaikkisesta Hengestä joka toimi hänessä.

Ei kommentteja:



Elämä. Ruumiin pilaantumisen estävä hengellinen etikka. Hautakirjoitus. Kaiverrusta kivessä. Osoittaa kuolemalla hankittujen hyveiden taannehtivan vaikutuksen.
(Ambrose Bierce: Laajennettu Saatanan sanakirja)