.

.

Tervehdys

En ole pyrkinyt esittämään mitään yhtenäistä maailmankuvaa, en ylipäänsä usko yhteen ainoaan oikeaan totuuteen; ainoastaan fundamentalistisen kristinuskon näkemyksistä ikuisine helvetteineen sanoudun irti täydellisesti.

Olin järjestänyt isäni hautajaiset, ollut kuusi vuotta vapaaehtoisena saattokodissa, ja lisäksi saattanut neljä rakasta kissaa viimeiselle matkalle, mutta mikään ei minua valmistanut siihen kun avopuolisoni, jonka kanssa olimme yhdessä lähes 19 vuotta, äkillisesti kuoli - en tiennyt kuoleman kohtaamisesta sitä ennen yhtään mitään! (Katso tässä blogissa kirjoitus "Muutosten aika")

Omia hautajaisiani olin suunnitellut parikymmentä vuotta, ja nyt kaikki turhat krumeluurit karisevat, sillä ei ole enää merkitystä. Läheisen kuolema riisuu ihmisen hyvin paljaaksi - on kuin kuoreni olisi murtunut. Koskaan en ole pelännyt kuolemaa niin vähän kuin nyt: niin paljon rakkaita on odottamassa!

Jenni Vartiaisen biisistä alla edesmennyt puolisoni tykkäsi, ja itse kykenin samaistumaan sen sanomaan täysin.

- Marko

(Ars Moriendi = kuolemisen taide; keskiajalla mm. kirjallisuutta, jossa käsiteltiin a) kuolemisen merkitystä elämässä, b) kuolemisen kokemista, valmistautumista biologiseen kuolemaan ja kuolevasta huolehtimiseen.)

Jenni Vartiainen: Suru on kunniavieras

13.8.07

RAAMATUN KOHTIA


"Autuaita ovat murheelliset, sillä he saavat lohdutuksen." Matt.5:4

Psalmit 23, 27, 84, 139:1-18. Mark. 16:1-18. Luuk. 24. Joh. 6:37-40, 11:25-26, 14:1-6, 14:18-20, 15, 16, 17. Room. 8:34-39, 14:7-9. 1 Kor. 15:40-55. 2 Kor.5:1-2. Fil. 1:21.
(Lisää kohtia kuolemasta Raamatussa)

Puolisoni toipuessa keuhkokuumeesta ja sen takia tehdystä leikkauksesta, minua lohdutti suuresti Jes.53:4, "Meidän sairautemme Hän kantoi, meidän kipumme Hän sälytti päällensä", sekä siihen liittyen Matthias Grünewaldin maalaaman Isenheimin alttarin ristiinnaulitun kuva.

Eräiden toisiaan seuranneiden koettelemusten aikana löysin lohtua myös Jobin tarinasta, etenkin Pekka Ervastin tulkitsemana ("Tieni totuuden lähteelle"/"Ruusu-Ristin syntysanat Suomessa" - sama kirja eri nimillä). Masentuneena psalmit, jotka normaalisti tuntuvat melkoisilta "valitusvirsiltä", ovat osoittautuneet erinomaisiksi rukousteksteiksi.

Ei kommentteja:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:
(Mm. lemmikin hautajaiset, universalismi...)
Elämä. Ruumiin pilaantumisen estävä hengellinen etikka. Hautakirjoitus. Kaiverrusta kivessä. Osoittaa kuolemalla hankittujen hyveiden taannehtivan vaikutuksen.
(Ambrose Bierce: Laajennettu Saatanan sanakirja)