.

.

Tervehdys

En ole pyrkinyt esittämään mitään yhtenäistä maailmankuvaa, en ylipäänsä usko yhteen ainoaan oikeaan totuuteen (olin ennen kristitty, nykyään buddhalainen - siksi blogijulkaisuissakin näkyy kaksi erilaista painotusta); ainoastaan fundamentalistisen kristinuskon näkemyksistä ikuisine helvetteineen sanoudun irti täydellisesti:
"Jos on psykoottista Matti Meikäläiselle murhata ihmisiä jotka torjuvat hänet, silloin on psykoottista Jumalalle lähettää helvettiin ihmisiä jotka torjuvat hänet. Jumalan oikeudenmukaisuus ei perustu dynamiikkaan ja periaatteisiin, joilla ei ole mitään tekemistä oman oikeudenmukaisuuden ymmärryksemme kanssa. Reilu on reilua - ja oikein on oikein, ja paha on pahaa - taivaassa ja maan päällä."
- John Shore

Tai kuten toinen sitaatti, jonka lähdettä en tiedä, sanoo:
"Seuraavalla kerralla kun hyvää tarkoittava kristitty, joka uskoo helvettiin ikuisen rangaistuksen paikkana suurimmalle osalle ihmiskuntaa, ja joka on huolestunut siitä ettet usko samaa, tulee ja sanoo 'Rukoilen puolestasi'... vastaa hänelle '...ja minä ajattelen puolestasi.'"

Pikkupoikana yritin kuvitella miltä tuntuu kun ei enää ole olemassa, ja pelästytin kyyneliin naapurin tytön vakuuttamalla että kaikki kuolevat, myös hänen äitinsä! Mutta jo kuudennella luokalla koulussa kirjoitin aineessa, että en pelkää kuolemaa koska uskon että sielu jatkaa olemassaoloaan henkimaailmassa (toki ajatukseni ovat siitä vielä kehittyneet eteenpäin). Mutta kuten muuan Kristiyhteisön pastori sanoi: Ne, joilla on suurin varmuus [kuolemanjälkeisistä asioista], tulevat varmasti yllättymään eniten!

Olin järjestänyt isäni hautajaiset, ollut kuusi vuotta vapaaehtoisena saattokodissa, ja lisäksi saattanut neljä rakasta kissaa viimeiselle matkalle, mutta mikään ei minua valmistanut siihen kun avopuolisoni, jonka kanssa olimme yhdessä lähes 19 vuotta, äkillisesti kuoli - en tiennyt kuoleman kohtaamisesta sitä ennen yhtään mitään! (Katso tässä blogissa kirjoitus "Muutosten aika")

Omia hautajaisiani olin suunnitellut parikymmentä vuotta, ja nyt kaikki turhat krumeluurit karisivat, sillä ei ole enää merkitystä. Läheisen kuolema riisuu ihmisen hyvin paljaaksi. Koskaan en ole pelännyt kuolemaa niin vähän kuin nyt, niin paljon rakkaita on mennyt edeltä! Itse olen käynyt läpi sydänleikkauksen.
"Usein tapahtuu, että kun läheinen henkilö kuolee, joko tulee itse vedetyksi kuolemaan, niin sanoakseni, tai muussa tapauksessa tällä taakalla on päinvastainen vaikutus todellisessa elämässä täytettävänä tehtävänä."
- Carl Jung

Jenni Vartiaisen biisistä alla edesmennyt puolisoni tykkäsi, ja itse kykenin samaistumaan sen sanomaan täysin, selvittyäni pahimman yli.

- Marko

"Ainoa asia joka palaa helvetissä, on se osa sinua joka ei päästä irti elämästäsi: muistosi, kiintymyksesi. Ne poltetaan kokonaan pois, mutta sinua ei rangaista, sielusi vapautetaan. Jos pelkäät kuolemaa ja takerrut, näet paholaisten repivän elämäsi pois. Jos olet tehnyt rauhan, silloin paholaiset ovat todellisuudessa enkeleitä, jotka vapauttavat sinut maasta."
- Mestari Eckhart
Yhteydenotot kommentoimalla mitä tahansa kirjoitusta tässä blogissa: jos viestisi on tarkoitettu vain minulle, en tietenkään julkaise sitä; muista e-mail osoitteesi, jotta voin vastata siihen!

(Ars Moriendi = kuolemisen taide; keskiajalla mm. kirjallisuutta, jossa käsiteltiin a) kuolemisen merkitystä elämässä, b) kuolemisen kokemista, valmistautumista biologiseen kuolemaan ja kuolevasta huolehtimiseen.)

Jenni Vartiainen: Suru on kunniavieras

3.4.08

MASENNUS

Ravitsemus:

Masennuksen fyysisenä syynä saattaa olla aivojen ja muun hermoston riittämätön energiansaanti. Olisi hyvä syödä mahdollisimman luonnonmukaista ruokaa, joka sisältää riittävästi valkuiaisaineita. Runsaasti tuoreita vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljaa ja palkokasveja. Tryptofaani-niminen aminohappo lievittää masennusta; sitä on linnunlihassa, kalassa, pavuissa, herneissä, pähkinöissä ja pähkinävoissa. Pitkäketjuiset hiilihydraatit kuten pasta ja kokojyväleipä nostavat aivojen serotoniinitasoa. Hiilihydraatittomat ruokavaliot vähentävät serotoniinin tuotantoa. Kala on mielialan vaihtelua estävän Omega-3-rasvahapon lähde. Syö sitä vähintään kolme kertaa viikossa.
Karta maitotuotteita, teollisia valmisruokia, punaista lihaa, munia, puhdistettua sokeria ja valkoisia jauhoja, sekä nautintoaineita (alkoholi, kahvi, tupakka): 35 % masennuksesta kärsivistä voi selvästi paremmin ilman kofeiinia. Alkoholi alentaa hermoston Omega-3-rasvahappotasoa ja sekoittaa aivojen kyvyn säädellä serotoniinin tuottoa.
C-vitamiinin puutteen ensioire on usein masennus. Raudanpuute johtaa anemiaan, jonka pääoire on masennus. Myös jodinpuute laskee mielialaa; ota päivittäin jodia sisältävä monivitam
iinitabletti - ei lisää suolaa. B6-vitamiini (jopa 100 mg/pv) ja magnesium (300 mg/pv) saattavat tehota lievään masennukseen.
Masennus voi olla myös allergiaperäinen sairaus.

Muut elämäntavat:


Kirkasvalo
kaamosaikaan, tunti päivässä aamuisin viiden päivän ajan, tuo helpotusta 2-3 viikoksi kerrallaan.
Liikunta
säännöllisesti vapauttaa kehoon useita mielihyvää tuottavia kemikaaleja.
Joidenkin tutkimusten mukaan n. 60 % masentuneista saa helpotusta valvomalla yhden yön. Vaikutus kestää kuitenkin vain seuraavaan uneen saakka, ja jos valvottuja öitä on enemmän kuin 1-2/vko, menetelmä voi nopeasti käydä tehottomaksi.
Tarkista käyttämiesi lääkkeiden vaikutus; depressio johtuu usein lääkkeistä.
Vaali ystävyyssuhteita.
Positiivinen toiminta antaa energiaa. Rituaaleistakin voi olla apua. Polta vaikka kirjoittamasi luettelo huolenaiheista.

Viittaa kintaalla moittivalle sisäiselle äänelle.
Älä ota k
aikkea itseesi.
Vältä joko-tai-ajattelua. Maailma ei ole musta-valkoinen.
Tutustu itseesi paremmin.

Terapia:

Mieltä painavista asioista kannattaa puhua terapeutille, sillä puhuminen saattaa helpottaa niiden ratkaisemista. Yksilöterapia on usein tehokkainta, mutta myös parisuhde- tai perheterapiasta voi olla hyötyä. Itsetuntoa parantava terapia, ryhmäterapia, neuvonta ja elämäntapojen tarkastelu voivat kaikki lievittää masennusta.

Täydentävät hoitomuodot:

Akupunktuurihoidon avulla yritetään palauttaa järkkynyt yin- ja yang-energiatasapaino normaalitilaan ja pitää Chi-energia tasapainossa.
Peukalon ja etusormen välisellä ihopoimulla sijaitsevan akupisteen hieromisen on todettu vaikuttavan rentouttavasti.
Kaikki rentoutumisterapiat sopivat myös masennusta potevalle, esim. meditaatio, jooga, autogeeninen harjoittelu.
Hypnoosi saattaa olla varsin käyttökelpoinen masennuksen hoitotapa.
Aleksanteritekniikalla asentoa korjaamalla voidaan vähentää myös ahdistuneisuutta.
Hieronnan tuoma mielihyvän tunne voi auttaa masentunutta uuteen elämänuskoon.
Usein henkiparantaja kykenee auttamaan varsinkin reaktiivista masennusta potevaa. Sisäsyntyinen masennus on sen sijaan vaikeammin parannettava sairaus.
Purasruohosta tai rohtoraunioyrtistä valmistettu tee voi kohentaa mielialaa, 1-2 kertaa päivässä. Hukkakauran sisältämät aineet lievittävät masennusta ja vahvistavat hermostoa. Myös ginsengjuuri ja rohtopähkämö vahvistavat hermostoa ja lisäävät hyvänolontunnetta. Sitruunamelissa, rosmariini, mäkikuisma ja basilika (sekä tinktuurana että teenä) voivat lievittää masennusta.
Lyhytaikaiseen masennukseen voi kokeilla seuraavia homeopaattisia valmisteita:
  • Arsenicum album: kun potilas on vihainen, levoton, ahdistunut ja uupunut. Oireet ovat pahimmillaan keskiyöllä ja pari tuntia sen jälkeen.
  • Ignatia: kun rakkaussurut aiheuttavat masennusta ja tuntuu kuin rinnassa olisi jatkuvasti suuri möhkäle.
  • Natrummuriaticum: menetystä tai mieltä kuohuttavaa kokemusta seuranneeseen masennukseen. Potilas kykenee itkemään vain yksin ollessaan.
  • Kylmänkukka (Pulsatilla): kun vähäisetkin vastoinkäymiset saavat masennusta potevan kyynelehtimään ja hän tuntee usein olevansa muiden vallassa. Pelkää tulevansa mielenvikaiseksi.
  • Kulta: kun erityisesti liiketoimien epäonnistuminen saa suunnittelemaan itsemurhaa.
Värit:

Oranssi väri on erityisen tehokas masennuksen poistaja. Violettia tulee välttää masentuneena ja itsetuhoajatuksissa. Mustat ja harmaat värit ovat masentavia.
Katso myös Aura-Soma: Pullo #2 (sininen/sininen) voi auttaa kuolevaa henkilöä jättämään planeetan rauhassa; #11 (kirkas/vaaleanpunainen) voi auttaa kuolevaa myös hyvin paljon: molemmat käytettäväksi kuolevalle henkilölle, ei omaisille tai läheisille. #78 (violetti/tumma magenta) jos olet menettänyt jonkun kuoleman kautta; #26 (oranssi/oranssi) shokkipullo, jos kyse oli yllättävästä ja nopeasta kuolemasta. Se auttaa tekemään surutyötä, saattamaan suremisprosessin loppuun ja näin päästämään kuolleen henkilön vapaaksi. Violetti pomanderi tuo rauhallisen ilmapiirin kuolevan henkilön huoneeseen. Sen vaikutus on positiivinen sekä hänelle itselleen että hänen rakkailleen.

Kivet:

(Jalokiviterapiaa voi jo hyvinkin sanoa uskon asiaksi; kenenkään tuskin kannattaa pelkästään sen varaan jättäytyä!)
Hematiitti auttaa selviytymään masennuksesta ja melankoliasta, jotka ovat stressin tai jonkin muun pitkäaikaisen paineen jälkeistä seurausta ja vitaalienergian puutetta.
Meripihka välittää kelta-oranssin värähtelyjä auratasolle, joka kirkastaa masennuksen tuomaa harmahtavaa verhoa. Toimii pelkoa ja synkkämielisyyttä vastaan.
Spektroliitti rauhoittaa mieltä ja tuo unen.
Ametisti auttaa kuolemaan valmistautumisessa.
Granaatti vaikuttaa lohduttavasti masennuksessa.
Kalsedoni tekee mielen iloiseksi, lievittää masennusta.
Karneoli antaa elämänrohkeutta ja kestävyyttä, vapauttaa raskailta ajatuksilta ja houkuttelee esiin elämänhalun.
Lapis Lazuli depressioita vastaan.
Aventuriini antaa lohtua, lievittää surua.
Jaspis karkottaa negatiivisuuden.
Sitriini valaisee ja virkistää mieltä ja antaa iloisuutta.
Sodaliitti rauhoittaa murheellista niin, että se auttaa hiljentämään ajatuksia ja antaa näin asioille mahdollisuuden asettua paikoilleen itsestään.
Sinikvartsi luo optimistisuutta. Sitä sanotaan iloisuuden kiveksi masennusta lievittävien ominaisuuksiensa ansiosta.

Käytetyt lähteet:
Luonnollinen tie terveyteen; luontaishoidot. Valitut palat 1999.
Kotihoidon ja lääkinnän ABC 2. Suuri suomalainen kirjakerho 1998.
City-lehti n:o 12/2002.
Michael van Straten: Vaihtoehtoislääkintä. Otava 1990.
Anne Hietanen: Valonvoimaa. Aquarian Publications 1992.


Katso myös toisaalla tässä blogissa: Fytoterapia, aromaterapia, kukkaterapia, reiki!

Ei kommentteja:



Elämä. Ruumiin pilaantumisen estävä hengellinen etikka. Hautakirjoitus. Kaiverrusta kivessä. Osoittaa kuolemalla hankittujen hyveiden taannehtivan vaikutuksen.
(Ambrose Bierce: Laajennettu Saatanan sanakirja)