.

.

Tervehdys

En ole pyrkinyt esittämään mitään yhtenäistä maailmankuvaa, en ylipäänsä usko yhteen ainoaan oikeaan totuuteen; ainoastaan fundamentalistisen kristinuskon näkemyksistä ikuisine helvetteineen sanoudun irti täydellisesti.

Olin järjestänyt isäni hautajaiset, ollut kuusi vuotta vapaaehtoisena saattokodissa, ja lisäksi saattanut neljä rakasta kissaa viimeiselle matkalle, mutta mikään ei minua valmistanut siihen kun avopuolisoni, jonka kanssa olimme yhdessä lähes 19 vuotta, äkillisesti kuoli - en tiennyt kuoleman kohtaamisesta sitä ennen yhtään mitään! (Katso tässä blogissa kirjoitus "Muutosten aika")

Omia hautajaisiani olin suunnitellut parikymmentä vuotta, ja nyt kaikki turhat krumeluurit karisevat, sillä ei ole enää merkitystä. Läheisen kuolema riisuu ihmisen hyvin paljaaksi - on kuin kuoreni olisi murtunut. Koskaan en ole pelännyt kuolemaa niin vähän kuin nyt: niin paljon rakkaita on odottamassa!

Jenni Vartiaisen biisistä alla edesmennyt puolisoni tykkäsi, ja itse kykenin samaistumaan sen sanomaan täysin.

- Marko

(Ars Moriendi = kuolemisen taide; keskiajalla mm. kirjallisuutta, jossa käsiteltiin a) kuolemisen merkitystä elämässä, b) kuolemisen kokemista, valmistautumista biologiseen kuolemaan ja kuolevasta huolehtimiseen.)

Jenni Vartiainen: Suru on kunniavieras

18.6.08

Viktor Rydberg eläinten sielusta

Kun eräs nuorukainen kysyi kirjeessään Viktor Rydbergiltä, luuleeko hän eläimillä olevan kuolematon sielu, kirjoitti hän seuraavan lämminsydämisen vastauksen: "Siinä määrin kuin voimme ymmärtää, ei millään eläimellä ole ollut käsitystä ikuisuudesta, Jumalasta ja jumalallisista asioista. Tämä ei ole kuitenkaan ensinkään varmaa. Meille on aivan tuntematonta, mitä eläimen hämärä tunne-elämä käsittää tai ei käsitä näistä asioista. Eläimillä ei ilmeisesti ole toistenkin huomaamaa käsitystä ikuisuudesta samoin kuin sitä ei ole vastasyntyneellä lapsellakaan, mutta vaikka eläimellä ei olisikaan mitään sellaista käsitystä, mikä oikeuttaisi meidät otaksumaan sellaisen käsityksen puutteen osoittavan sielun katoavaisuutta? Minun täytyy tunnustaa, että jos muutamat koirat, joihin olen tutustunut, voisivat käsittää, että heidän sielujensa tulee hävitä, pelkäisin varmasti suuresti omankin sieluni puolesta."

Oscar Busch: Jälleensyntyminen, karma ja kuolemanjälkeinen elämä.

Ei kommentteja:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:
(Mm. lemmikin hautajaiset, universalismi...)
Elämä. Ruumiin pilaantumisen estävä hengellinen etikka. Hautakirjoitus. Kaiverrusta kivessä. Osoittaa kuolemalla hankittujen hyveiden taannehtivan vaikutuksen.
(Ambrose Bierce: Laajennettu Saatanan sanakirja)