.

.

Tervehdys

En ole pyrkinyt esittämään mitään yhtenäistä maailmankuvaa, en ylipäänsä usko yhteen ainoaan oikeaan totuuteen; ainoastaan fundamentalistisen kristinuskon näkemyksistä ikuisine helvetteineen sanoudun irti täydellisesti.

Olin järjestänyt isäni hautajaiset, ollut kuusi vuotta vapaaehtoisena saattokodissa, ja lisäksi saattanut neljä rakasta kissaa viimeiselle matkalle, mutta mikään ei minua valmistanut siihen kun avopuolisoni, jonka kanssa olimme yhdessä lähes 19 vuotta, äkillisesti kuoli - en tiennyt kuoleman kohtaamisesta sitä ennen yhtään mitään! (Katso tässä blogissa kirjoitus "Muutosten aika")

Omia hautajaisiani olin suunnitellut parikymmentä vuotta, ja nyt kaikki turhat krumeluurit karisevat, sillä ei ole enää merkitystä. Läheisen kuolema riisuu ihmisen hyvin paljaaksi - on kuin kuoreni olisi murtunut. Koskaan en ole pelännyt kuolemaa niin vähän kuin nyt: niin paljon rakkaita on odottamassa!

Jenni Vartiaisen biisistä alla edesmennyt puolisoni tykkäsi, ja itse kykenin samaistumaan sen sanomaan täysin.

- Marko

(Ars Moriendi = kuolemisen taide; keskiajalla mm. kirjallisuutta, jossa käsiteltiin a) kuolemisen merkitystä elämässä, b) kuolemisen kokemista, valmistautumista biologiseen kuolemaan ja kuolevasta huolehtimiseen.)

Jenni Vartiainen: Suru on kunniavieras

22.9.12

JEESUKSEN KANSSA MASENTUNEENA

  1. Koeta löytää hiljainen paikka. Laita soimaan rauhoittavaa musiikkia, hiljaa ja pehmeästi. Vedä muutaman kerran syvään henkeä, pidättäen henkeä joka kerta muutaman sekunnin ja sitten hitaasti uloshengittäen. Rentoudu. Tunne tuoli jossa istut, jalat lattialla. Nuuhki huoneen tuoksuja. Kuvittele Jeesuksen tulevan sinua kohti hymy kasvoillaan. Kerro Hänelle miltä sinusta tuntuu juuri nyt. Kerro Hänelle miten asiasi ovat tänään. Avaa sydämesi Hänelle. Tunne Hänen läsnäolonsa hyvin lähellä sinua. Päästä Hänen rakkautensa sydämeesi. Kiitä Häntä tästä lahjasta.
  2. Mene kävelylle. Ota jotain miellyttävää musiikkia mukaasi. Mennessäsi huomaa taivas, tunne vuodenaika. Huomioi mitä on ympärilläsi. Tunne olosi kotoisaksi juuri nyt. Uhraa sydämesi Jeesukselle, vaikka tuskasi olisi syvä. Vaikka saatat olla yksin kävelyllä, Jeesus on sydämessäsi. Kerro Hänelle mitä näet...vaikka olisi pimeää. Muista että Hän haluaa sinun kertovan kaiken elämästäsi...ilot ja tuskat.
  3. Muistuta mieleesi joku toinen jonka tiedät olevan sairas tai johon sattuu. Keskity muutama minuutti siihen miltä tuosta henkilöstä saattaa tuntua, ja mitä haluaisit sanoa hänelle. Nosta tämä henkilö nimeltä Jeesuksen luo ja pyydä Hänen siunaustaan hänelle.
  4. Pitele ristiä käsissäsi. Sulje silmäsi ja ajattele Jeesusta tuskassa. Liitä kärsimyksesi Hänen kärsimykseensä Hänen lunastusteossaan.
  5. Kun olet kykenemätön keskittymään mielesi laukatessa, yritä muistaa ja rukoile sanoin, "Jumalani, minä rakastan Sinua". Avaa itsesi Jumalan rakkaudelle.
  6. Laita soimaan pehmeää musiikkia. Lue tätä Raamatun lausetta yhä uudelleen ajatellen sitä: "Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?" (Mark.15:34) Tämä on Jeesuksen oma tyhjyyden ja hylkäämisen rukous.
  7. Jos et jaksa nousta, makaa hiljaa ja toista Jeesuksen nimeä yhä uudelleen ja uudelleen. Hänen rakkautensa tavoittaa nämä sanat ja Hän syleilee sinua rakkaudella.

Ei kommentteja:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:
(Mm. lemmikin hautajaiset, universalismi...)
Elämä. Ruumiin pilaantumisen estävä hengellinen etikka. Hautakirjoitus. Kaiverrusta kivessä. Osoittaa kuolemalla hankittujen hyveiden taannehtivan vaikutuksen.
(Ambrose Bierce: Laajennettu Saatanan sanakirja)