.

.

Tervehdys

En ole pyrkinyt esittämään mitään yhtenäistä maailmankuvaa, en ylipäänsä usko yhteen ainoaan oikeaan totuuteen; ainoastaan fundamentalistisen kristinuskon näkemyksistä ikuisine helvetteineen sanoudun irti täydellisesti.

Olin järjestänyt isäni hautajaiset, ollut kuusi vuotta vapaaehtoisena saattokodissa, ja lisäksi saattanut neljä rakasta kissaa viimeiselle matkalle, mutta mikään ei minua valmistanut siihen kun avopuolisoni, jonka kanssa olimme yhdessä lähes 19 vuotta, äkillisesti kuoli - en tiennyt kuoleman kohtaamisesta sitä ennen yhtään mitään! (Katso tässä blogissa kirjoitus "Muutosten aika")

Omia hautajaisiani olin suunnitellut parikymmentä vuotta, ja nyt kaikki turhat krumeluurit karisevat, sillä ei ole enää merkitystä. Läheisen kuolema riisuu ihmisen hyvin paljaaksi - on kuin kuoreni olisi murtunut. Koskaan en ole pelännyt kuolemaa niin vähän kuin nyt: niin paljon rakkaita on odottamassa!

Jenni Vartiaisen biisistä alla edesmennyt puolisoni tykkäsi, ja itse kykenin samaistumaan sen sanomaan täysin.

- Marko

(Ars Moriendi = kuolemisen taide; keskiajalla mm. kirjallisuutta, jossa käsiteltiin a) kuolemisen merkitystä elämässä, b) kuolemisen kokemista, valmistautumista biologiseen kuolemaan ja kuolevasta huolehtimiseen.)

Jenni Vartiainen: Suru on kunniavieras

22.1.12

KUINKA TEET OMAN OSANOTTOKORTTISI


Hautajaisten ja muistotilaisuuksien usein synkän luonteen kanssa voi  osanottokortin luovuttaminen edesmenneen perheelle olla huomaavainen ele, joka tunnustaa aidon sydänsurun jota perheenjäsenet voivat tuntea. Tekemällä oman osanottokorttisi, voit lisätä henkilökohtaisen kosketuksen sympatian sanomaasi, antamalla perheelle käsintehdyn merkin myötätunnostasi. Olitpa kokenut kortin tekijä tai noviisi, osanottokorttien tekeminen on käsityötä joka voidaan ottaa vastaan sydämellisellä kiitollisuudella. 

Ohjeet
  1. Valitse materiaalisi. Valikoimasta pahvia ja paperia, kortissasi voi olla mukana riisipaperia, mulberry-paperia, tai veliinipaperia. Valittuasi sen erityispaperin jota haluat sisällyttää korttiisi, valitse sopiva korttipohja kortin taustaksi.
  2. Hahmottele osanottokorttisi teema. Harjoittelupiirros voi auttaa sinua määrittelemään korttisi tasapainon ja kaikenkattavan ulkoasun. Esimerkiksi uskonnollisen osanottokortin etupuoli voi sisältää ristin tai sopivan Raamatun kohdan. Tehdessäsi tavallisemman osanottokortin, luo auringonlaskunäkymä tai kukkia kortin etupuolelle. Auringonlasku tai kukkakimppu voidaan joko maalata vesivärein tai piirtää puuvärein. Lisävaihtoehto kukkakortille on käyttää kumileimasinta koska kukat ovat yleinen aihe leimasimissa. 
  3. Kirjoita sydämellinen viesti osanottokortin sisäpuolelle. Jaa lempimuisto vainajasta perheen kanssa tai siteeraa runoa, laulun sanoja tai Raamatun kohtaa joka käsittelee kuolemaa ja menetystä.

Ei kommentteja:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:
(Mm. lemmikin hautajaiset, universalismi...)
Elämä. Ruumiin pilaantumisen estävä hengellinen etikka. Hautakirjoitus. Kaiverrusta kivessä. Osoittaa kuolemalla hankittujen hyveiden taannehtivan vaikutuksen.
(Ambrose Bierce: Laajennettu Saatanan sanakirja)