.

.

Tervehdys

En ole pyrkinyt esittämään mitään yhtenäistä maailmankuvaa, en ylipäänsä usko yhteen ainoaan oikeaan totuuteen; ainoastaan fundamentalistisen kristinuskon näkemyksistä ikuisine helvetteineen sanoudun irti täydellisesti.

Olin järjestänyt isäni hautajaiset, ollut kuusi vuotta vapaaehtoisena saattokodissa, ja lisäksi saattanut neljä rakasta kissaa viimeiselle matkalle, mutta mikään ei minua valmistanut siihen kun avopuolisoni, jonka kanssa olimme yhdessä lähes 19 vuotta, äkillisesti kuoli - en tiennyt kuoleman kohtaamisesta sitä ennen yhtään mitään! (Katso tässä blogissa kirjoitus "Muutosten aika")

Omia hautajaisiani olin suunnitellut parikymmentä vuotta, ja nyt kaikki turhat krumeluurit karisevat, sillä ei ole enää merkitystä. Läheisen kuolema riisuu ihmisen hyvin paljaaksi - on kuin kuoreni olisi murtunut. Koskaan en ole pelännyt kuolemaa niin vähän kuin nyt: niin paljon rakkaita on odottamassa!

Jenni Vartiaisen biisistä alla edesmennyt puolisoni tykkäsi, ja itse kykenin samaistumaan sen sanomaan täysin.

- Marko

(Ars Moriendi = kuolemisen taide; keskiajalla mm. kirjallisuutta, jossa käsiteltiin a) kuolemisen merkitystä elämässä, b) kuolemisen kokemista, valmistautumista biologiseen kuolemaan ja kuolevasta huolehtimiseen.)

Jenni Vartiainen: Suru on kunniavieras

11.9.07

Drew Cottle: Antifoninen uskontunnustus

Minä uskon Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan.
Minä uskon Jumalaan, maailmankaikkeuden ja maan Luojaan, ihmiskunnan Luojaan ja rakkauden Luojaan.
Ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme,
Ja Jeesukseen Kristukseen, levottomaksi tekijään, lohduttajaan ja majakkaan,
Joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta,
Joka tuotiin maailmaan epätavallisin keinoin,
Kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin;
Kärsi suurta tuskaa epätavallisissa olosuhteissa;
Astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella,
Ja Hänelle annettiin epätavallinen paikka historiassa ja Hän on meidän kanssamme tähän päivään saakka,
Ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita,
Hänelle me olemme tilivelvolliset: Hänessä meillä on puoltaja,
Ja Pyhään Henkeen,
Minä uskon että elävä Jumala on kanssamme aina,
Pyhän yhteisen seurakunnan,
Että uskovat kaikkialla maailmassa ovat veljiä ja sisaria, mikä heidän nimensä onkin,
Pyhäin yhteyden,
Että niillä jotka ovat menneet edellämme, on meille opetettavaa,
Syntien anteeksiantamisen,
Ja että meillä ei ole kuin yksi mahdollisuus oppia ja kasvaa,

Ruumiin ylösnousemisen,
Jumala armollisesti johtaa ihmishistoriaa ja saattaa sen täydellisyyteen,
Ja iankaikkisen elämän.
Ja me tulemme olemaan Jumalan muistissa ikuisesti.
(Yhdessä:)
Amen/Amen
Apostolinen uskontunnustus on uskollisuuden vala Jumalalle, ehdottaa eräs bloggaaja tukeutuen Theodore Jenningsin teokseen The Loyalty to God; The Apostles' Creed in life and liturgy:

  1. Credon (ja Raamatun) tulkinta alkaa mistä uskontunnustus alkaa: uskolla Jumalaan. Credossa on tai ei ole järkeä huomioiden Jumalan aiemman sovituksen/ilmestyksen teon.
  2. Liittyen yllä mainittuun näkemykseen, se johon Jumala on tarttunut on vapaa suhteessa uskontunnustukseen (tai Raamattuun) ja mihin tahansa aiempiin tai nykyisiin uskontunnustuksen tulkintoihin. Hän on vapaa arvioimaan eri tulkintoja ja vapaa kysymään: onko tässä positiivista ja arvostavaa suhdetta siihen mitä Credo ja Jumalan paljastama Sana sanovat?
  3. Panoksena Credoa tarkastellessa ei ole tietyn esitetyn sisällön varmennus tai usko siihen. Jos ajatellaan että Credo on positiivisessa suhteessa Jumalan paljastamaan Sanaan, se mitä tapahtuu kun Credo lausutaan, on oman sydämen uudelleen antaminen Yhdelle, Kokonaan Toiselle, jolle uskontunnustus yrittää todistaa. Jennings huomauttaa ettei uskontunnustusta kirjoitettu useisiin vuosisatoihin, koska se palveli eräänlaisena tunnussanana. Oli aika jolloin oli vaarallista olla kristitty. Oli aika jolloin kristityt kieltäytyivät antamasta uskollisuuttaan keisarille (presidentille, poliittiselle puolueelle, kirkolle, teologialle...). Kun henkilö lausui Credon kasteessa, hän sanoi "Ei!" kaikille muille jotka vaativat hänen uskollisuuttaan/sydäntään.
Ei kommentteja:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:
(Mm. lemmikin hautajaiset, universalismi...)
Elämä. Ruumiin pilaantumisen estävä hengellinen etikka. Hautakirjoitus. Kaiverrusta kivessä. Osoittaa kuolemalla hankittujen hyveiden taannehtivan vaikutuksen.
(Ambrose Bierce: Laajennettu Saatanan sanakirja)