.

.

Tervehdys

En ole pyrkinyt esittämään mitään yhtenäistä maailmankuvaa, en ylipäänsä usko yhteen ainoaan oikeaan totuuteen; ainoastaan fundamentalistisen kristinuskon näkemyksistä ikuisine helvetteineen sanoudun irti täydellisesti.

Olin järjestänyt isäni hautajaiset, ollut kuusi vuotta vapaaehtoisena saattokodissa, ja lisäksi saattanut neljä rakasta kissaa viimeiselle matkalle, mutta mikään ei minua valmistanut siihen kun avopuolisoni, jonka kanssa olimme yhdessä lähes 19 vuotta, äkillisesti kuoli - en tiennyt kuoleman kohtaamisesta sitä ennen yhtään mitään! (Katso tässä blogissa kirjoitus "Muutosten aika")

Omia hautajaisiani olin suunnitellut parikymmentä vuotta, ja nyt kaikki turhat krumeluurit karisevat, sillä ei ole enää merkitystä. Läheisen kuolema riisuu ihmisen hyvin paljaaksi - on kuin kuoreni olisi murtunut. Koskaan en ole pelännyt kuolemaa niin vähän kuin nyt: niin paljon rakkaita on odottamassa!

Jenni Vartiaisen biisistä alla edesmennyt puolisoni tykkäsi, ja itse kykenin samaistumaan sen sanomaan täysin.

- Marko

(Ars Moriendi = kuolemisen taide; keskiajalla mm. kirjallisuutta, jossa käsiteltiin a) kuolemisen merkitystä elämässä, b) kuolemisen kokemista, valmistautumista biologiseen kuolemaan ja kuolevasta huolehtimiseen.)

Jenni Vartiainen: Suru on kunniavieras

4.9.06

VAINAJAN VAPAUTTAMISEN RITUAALI

The Church of Gnosis'ta varten toimittanut ja sovittanut piispa Rosamonde Miller; alkuperäinen versio Marcia Henderson, The Community of the Love of Christ.

Pitäkäämme hetken hiljaisuus jossa voimme vapauttaa (kuolleen nimi/nimet) ja päästää hänet/heidät menemään.
Olkaa hyvä ja toistakaa perässäni:
Me vapautamme sinut, rakas ___ ja päästämme sinut menemään.
Me vapautamme sinut ja itsemme kaikista odotuksista, vääristä kuvista tai vaikutelmista, joita sinulla on saattanut olla meistä tai meillä on saattanut olla sinusta.
Me vapautamme sinut ja itsemme kaikesta syyllisyydestä jota sinulla on saattanut olla meitä kohtaan tai meillä on saattanut olla sinua kohtaan.
Me vapautamme sinut ja itsemme kaikista mitättömistä erimielisyyksistä ja epämiellyttävyydestä, jotka ovat saattaneet liikkua välillämme.
Me tunnustamme tavat, joilla kosketit meidän elämiämme ja toisten elämiä - miellyttävät ja joskus ei niin miellyttävät tavat, ja tavat, joilla olemme koskettaneet sinun elämääsi.
Me vapautamme sinut kaikista maisista velvoitteista ja vastuista, huolista, tuskasta ja pyrkimyksistä, väärinymmärryksistä ja tämän elämän haitallisista kuvioista.
Me vapautamme myös kaikki ne, joiden nimiä emme maininneet, tai jotka tällä hetkellä eivät tule mieleen - ihmiset tai mitkä tahansa muut lajit - yhtä hyvin kuin itsemme, kaikesta velasta, kaunasta, katumuksesta, kaipauksesta, ja odotuksesta. Me vapautamme heidät ja itsemme jumalallisen läsnäolon myötätunnossa, parantamisessa, ja siunauksessa, nyt ja ikuisesti. Aamen.
Me tunnustamme, että sinä olit jumalallisen luonnollinen ilmaisu ja että sinulla oli se mikä tulee luonnostaan täydesti maisessa muodossa olemisesta, ja että sinä yritit aina vaeltaa kauneudessa.
Me tunnustamme, että sinä tietoisesti tai tiedostamatta - kuten on pakottavaa jokaiselle jumalalliselle kipinälle - etsit jumalallista ja yritit toimia parhaimmian kykysi mukaan.
Me tunnustamme, että sinä aina yritit palvella jumalallista siinä määrin kuin olit tietoinen.
Me tunnustamme kaiken mitä teit rakkaudesta ja myötätunnosta toisia kohtaan.
Me kiitämme sinua kaikesta ilosta jota olet tuonut meille, yhtä hyvin kuin muille, ja kaikesta voimasta ja viisaudesta, jota olemme saavuttaneet sinun tuntemisestasi. Me toivomme, että olemme jollain tavalla tuoneet hiukan samaa sinulle.
Liuetkoon kaikki surumme ja kyyneleemme parannukseen, tyyneyteen ja siunaukseen.
Loistakoon sydäntemme jumalallisen läsnäolon, lunastajan ja rakastetun totuus, viisaus, ymmärrys ja myötätunto aina sinulle.
Ympäröiköön Kristuksen ja Pyhän Hengen rakkaus sinun sieluasi ja opastakoon sinua koko matkan eteenpäin.
Mene eteenpäin rauhassa, ollen yhtä kaiken olemassaolon kanssa. Aamen.
Me juhlimme elämää yhteydessä. Olkoon niin. Ja niin on. Aamen.

Ei kommentteja:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:
(Mm. lemmikin hautajaiset, universalismi...)
Elämä. Ruumiin pilaantumisen estävä hengellinen etikka. Hautakirjoitus. Kaiverrusta kivessä. Osoittaa kuolemalla hankittujen hyveiden taannehtivan vaikutuksen.
(Ambrose Bierce: Laajennettu Saatanan sanakirja)