.

.

Tervehdys

En ole pyrkinyt esittämään mitään yhtenäistä maailmankuvaa, en ylipäänsä usko yhteen ainoaan oikeaan totuuteen; ainoastaan fundamentalistisen kristinuskon näkemyksistä ikuisine helvetteineen sanoudun irti täydellisesti.

Olin järjestänyt isäni hautajaiset, ollut kuusi vuotta vapaaehtoisena saattokodissa, ja lisäksi saattanut neljä rakasta kissaa viimeiselle matkalle, mutta mikään ei minua valmistanut siihen kun avopuolisoni, jonka kanssa olimme yhdessä lähes 19 vuotta, äkillisesti kuoli - en tiennyt kuoleman kohtaamisesta sitä ennen yhtään mitään! (Katso tässä blogissa kirjoitus "Muutosten aika")

Omia hautajaisiani olin suunnitellut parikymmentä vuotta, ja nyt kaikki turhat krumeluurit karisevat, sillä ei ole enää merkitystä. Läheisen kuolema riisuu ihmisen hyvin paljaaksi - on kuin kuoreni olisi murtunut. Koskaan en ole pelännyt kuolemaa niin vähän kuin nyt: niin paljon rakkaita on odottamassa!

Jenni Vartiaisen biisistä alla edesmennyt puolisoni tykkäsi, ja itse kykenin samaistumaan sen sanomaan täysin.

- Marko

(Ars Moriendi = kuolemisen taide; keskiajalla mm. kirjallisuutta, jossa käsiteltiin a) kuolemisen merkitystä elämässä, b) kuolemisen kokemista, valmistautumista biologiseen kuolemaan ja kuolevasta huolehtimiseen.)

Jenni Vartiainen: Suru on kunniavieras

15.4.05

IRTIPÄÄSTÄMISEN RITUAALEJA

Aila Norlamo kertoo kirjassaan Elämän oppilapsi: "Kun mieheni kuoli, maalasin vesiväreillä. Kului peräti 22 paperia kuvia tehdessäni. Ei tuntunut oikeastaan miltään, mutta se päättyi pehmeän vaaleanpunaiseen kirkkauteen. Levitin arkit lattialle. Ja siinä oli koko tarina. Helpotuksen tunne valtasi mielen."
Muita irtipäästämisen rituaaleja (Barbara Bizioun mukaan); kokeile seuraavia turvallisessa paikassa:
  • Kirjoita ylös tunteesi paperinpalalle ja polta se tulisijassa tai palamattomassa astiassa.
  • Huuda.
  • Lyö tyynyä.
  • Saa pahantuulen puuska.
  • Hakkaa hiekkasäkkiä.
  • Vapauta surusi nopeasti virtaavaan veteen (symbolisesti aseta hiekkaa, kiviä tai maata veteen ilmaistaksesi tuskaasi).
  • Tanssi.
  • Rummuta.

Ei kommentteja:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:
(Mm. lemmikin hautajaiset, universalismi...)
Elämä. Ruumiin pilaantumisen estävä hengellinen etikka. Hautakirjoitus. Kaiverrusta kivessä. Osoittaa kuolemalla hankittujen hyveiden taannehtivan vaikutuksen.
(Ambrose Bierce: Laajennettu Saatanan sanakirja)