.

.

Tervehdys

En ole pyrkinyt esittämään mitään yhtenäistä maailmankuvaa, en ylipäänsä usko yhteen ainoaan oikeaan totuuteen; ainoastaan fundamentalistisen kristinuskon näkemyksistä ikuisine helvetteineen sanoudun irti täydellisesti.

Olin järjestänyt isäni hautajaiset, ollut kuusi vuotta vapaaehtoisena saattokodissa, ja lisäksi saattanut neljä rakasta kissaa viimeiselle matkalle, mutta mikään ei minua valmistanut siihen kun avopuolisoni, jonka kanssa olimme yhdessä lähes 19 vuotta, äkillisesti kuoli - en tiennyt kuoleman kohtaamisesta sitä ennen yhtään mitään! (Katso tässä blogissa kirjoitus "Muutosten aika")

Omia hautajaisiani olin suunnitellut parikymmentä vuotta, ja nyt kaikki turhat krumeluurit karisevat, sillä ei ole enää merkitystä. Läheisen kuolema riisuu ihmisen hyvin paljaaksi - on kuin kuoreni olisi murtunut. Koskaan en ole pelännyt kuolemaa niin vähän kuin nyt: niin paljon rakkaita on odottamassa!

Jenni Vartiaisen biisistä alla edesmennyt puolisoni tykkäsi, ja itse kykenin samaistumaan sen sanomaan täysin.

- Marko

(Ars Moriendi = kuolemisen taide; keskiajalla mm. kirjallisuutta, jossa käsiteltiin a) kuolemisen merkitystä elämässä, b) kuolemisen kokemista, valmistautumista biologiseen kuolemaan ja kuolevasta huolehtimiseen.)

Jenni Vartiainen: Suru on kunniavieras

11.10.15

HILJAINEN ATERIA - JUHLA KUOLLEIDEN KANSSA

Puhuminen kuolleille

Vaikka perinteisesti spiritismisessio on hyvä tapa kommunikoida niiden kanssa, jotka ovat astuneet henkimaailmaan, on täysin sopivaa puhua heille muinakin aikoina. Saatat astua huoneeseen ja yhtäkkiä muistaa jonkun jonka olet menettänyt, tai tuntea tuulahduksen tuttua tuoksua. Henkilökohtaisesti aina helmikuussa katselen syntymäpäiväkortteja ja mietin itsekseni kuinka hauska tuo tai tuo olisi isoisäni mielestä. Kerron hänelle niistä vaikka hän kuoli 2002. Et tarvitse hienoa tai muodollista rituaalia puhuaksesi kuolleille. He kuulevat sinua. 

Miksi Samhainin aikaan?

Miksi pitää hiljainen ateria Samhainina? Se tunnetaan perinteisesti yönä jolloin huntu meidän maailmamme ja henkimaailman välillä on hauraimmillaan. Se on yö jolloin tiedämme varmasti että kuolleet kuulevat puheemme, ja ehkä jopa vastaavat. Se on kuoleman ja ylösnousemuksen, uusien alkujen ja hellien jäähyväisten aika. 

Menu ja kattaus

Menuvalintasi riippuvat sinusta, mutta koska on Samhain, saatat haluta valmistaa perinteisiä sielukakkuja, kuten myös tarjota ruokia omenoiden, myöhäisen syksyn kasvisten ja saatavilla olevan riistan kera. 
Kata pöytään musta liina, mustat lautaset ja aterimet, mustat lautasliinat. Käytä kynttilöitä ainoana valon lähteenä - mustia jos mahdollista. 
Realistisesti ei kaikilla ole mustia astioita. Monissa traditioissa on täysin hyväksyttävää käyttää mustan ja valkoisen yhdistelmää, vaikka mustan pitäisi olla hallitseva väri.

Isännän/emännän velvollisuudet

Kun isännöit hiljaista ateriaa, selvästikin asian ydin on siinä että kukaan ei voi puhua - ja se tekee isännän työstä hyvin visaisen. Se tarkoittaa että sinulla on velvollisuus ennakoida jokaisen vieraan tarpeet ilman että he tiedottavat niistä suullisesti. Riippuen pöytäsi koosta, saatat haluta varmistaa että kummassakin päässä on oma suolansa, pippurinsa, voinsa jne. Niinikään tarkkaile vieraitasi siltä varalta että joku tarvitsee juomaa lisää, ylimääräisen haarukan pudonneen tilalle, tai lisää lautasliinoja. 

Hiljainen ateria

Joissain pakanatraditioissa on tullut suosituksi pitää hiljainen ateria kuolleiden kunniaksi. Tämän tradition alkuperästä on aika perusteellisesti väitelty - jotkut väittävät sen palautuvan muinaisiin kulttuureihin, toiset uskovat sen olevan suhteellisen uusi idea. Joka tapauksessa, monet ihmiset ympäri maailman harjoittavat sitä. 

Kun järjestät hiljaisen aterian, on muutamia suuntaviivoja seurattavaksi. Ensinnäkin, tee ateriointialueestasi pyhä, joko luomalla kehä, suitsuttamalla, tai jollain muulla metodilla. Sammuta puhelimet ja televisiot, eliminoiden ulkoiset häiriöt. 

Toiseksi, muista että tämä on juhlallinen ja hiljainen tilaisuus, ei karnevaali. Se on hiljaisuuden aika, kuten nimi meille muistuttaa. Saatat haluta jättää nuorimmat lapset seremonian ulkopuolelle. Pyydä jokaista aikuisvierasta tuomaan lappu aterialle. Lapun sisältö pidetään yksityisenä, ja sen pitäisi sisältää mitä he haluavat sanoa kuolleille ystävilleen tai omaisilleen. 

Kata pöydän ääreen paikka jokaiselle vieraalle, ja varaa pöydän pääty henkien paikaksi. Vaikka on mukava kattaa paikka jokaiselle yksilölle jota haluat kunnioittaa, joskus se ei vain ole mahdollista. Sen sijaan käytä tuikkuja henkikattaukseen edustamaan jokaista kuollutta. Verhoa henkituoli mustalla tai valkoisella kankaalla. 

Kukaan ei voi puhua siitä hetkestä alkaen kun he astuvat ruokailuhuoneeseen. Kunkin vieraan astuessa huoneeseen, hänen pitäisi pysähtyä hetkeksi henkituolin luona ja uhrata hiljainen rukous kuolleille. Kun kaikki ovat istuutuneet, liittäkää kätenne yhteen ja viettäkää hiljainen hetki siunataksenne ruuan. Isäntä tai emäntä, jonka pitäisi istua suoraan vastapäätä henkituolia, tarjoilee aterian vieraille ikäjärjestyksessä, vanhimmasta nuorimpaan. Kenenkään ei pitäisi syödä ennen kuin kaikille vieraille - henget mukaan lukien - on tarjoiltu. 

Kun kaikki ovat syöneet, jokaisen vieraan pitäisi ottaa esiin tuomansa lappu kuolleille. Mene pöydän päähän missä henki istuu, ja missä palaa kynttilä kuolleelle rakkaalle. Keskity lappuun ja sitten polta se liekissä (käsillä on hyvä olla lautanen tai pieni pata palaville paperin paloille) ja sitten palaa paikallesi. Kun jokaisella on ollut vuoronsa, liittäkää jälleen kätenne yhteen ja uhratkaa hiljainen rukous kuolleille. 

Kaikki poistuvat huoneesta hiljaisuudessa. Pysähtykää henkituolin luona matkalla ovelle ja sanokaa hyvästit vielä kerran. 

Katso myös:  
Ei kommentteja:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:
(Mm. lemmikin hautajaiset, universalismi...)
Elämä. Ruumiin pilaantumisen estävä hengellinen etikka. Hautakirjoitus. Kaiverrusta kivessä. Osoittaa kuolemalla hankittujen hyveiden taannehtivan vaikutuksen.
(Ambrose Bierce: Laajennettu Saatanan sanakirja)