.

.

Tervehdys

En ole pyrkinyt esittämään mitään yhtenäistä maailmankuvaa, en ylipäänsä usko yhteen ainoaan oikeaan totuuteen; ainoastaan fundamentalistisen kristinuskon näkemyksistä ikuisine helvetteineen sanoudun irti täydellisesti.

Olin järjestänyt isäni hautajaiset, ollut kuusi vuotta vapaaehtoisena saattokodissa, ja lisäksi saattanut neljä rakasta kissaa viimeiselle matkalle, mutta mikään ei minua valmistanut siihen kun avopuolisoni, jonka kanssa olimme yhdessä lähes 19 vuotta, äkillisesti kuoli - en tiennyt kuoleman kohtaamisesta sitä ennen yhtään mitään! (Katso tässä blogissa kirjoitus "Muutosten aika")

Omia hautajaisiani olin suunnitellut parikymmentä vuotta, ja nyt kaikki turhat krumeluurit karisevat, sillä ei ole enää merkitystä. Läheisen kuolema riisuu ihmisen hyvin paljaaksi - on kuin kuoreni olisi murtunut. Koskaan en ole pelännyt kuolemaa niin vähän kuin nyt: niin paljon rakkaita on odottamassa!

Jenni Vartiaisen biisistä alla edesmennyt puolisoni tykkäsi, ja itse kykenin samaistumaan sen sanomaan täysin.

- Marko

(Ars Moriendi = kuolemisen taide; keskiajalla mm. kirjallisuutta, jossa käsiteltiin a) kuolemisen merkitystä elämässä, b) kuolemisen kokemista, valmistautumista biologiseen kuolemaan ja kuolevasta huolehtimiseen.)

Jenni Vartiainen: Suru on kunniavieras

25.1.11

Irene Johanson: Läheisen ihmisen varhaisen kuoleman vaikutus nuoriin

Ote kirjasta Mitä enkelit tahtovat kertoa meille tänä päivänä; Heidän viestiensä havaitseminen, työstäminen ja sisäistäminen. Suomen antroposofinen liitto 2008.

Kuoleman korjatessa jonkun ihmisen varhaisina vuosina pois maan päältä tämä saattaa ottaa enkelille kuuluvan tehtävän suorittaakseen. Maan päällä tällainen kuolema järkyttää ihmisiä syvästi. Kuitenkin juuri tämä mielenliikutus repii sielut auki kuin aura pellon niin, että ne ovat valmiit ottamaan vastaan kylvön, jonka he kokevat saavansa tämän kuolleen sielun taholta - kuten muutoin enkeleiltä - selvinä kohtalonviittauksina ja johdatuksena. 
Eräs seitsemäntoistavuotias tyttö kuoli lyhyen ajan kuluessa ja täysin yllättäen hänen munuaistensa kieltäytyessä yhtäkkiä toimimasta. Tytön ystävillä, luokkatovereilla ja muilla hänelle läheisillä henkilöillä oli tarve kokoontua yhteen näinä kolmena, kuoleman ja hautajaisten väliin jäävänä päivänä muistelemaan kuollutta ja muuntamaan tämän yhteisen surutyön päätteeksi yksilöllisen tuskansa henkilökohtaisen rajat ylittäväksi teoksi. He sytyttivät kynttilöitä ja rukoilivat sen puolesta, ettei tämän ihmisen varhainen kuolema olisi tapahtunut turhan tähden. Näiden kolmen päivän kuluttua he yhä kaipasivat yhteyttä kuolleeseen ja tämän muistamista maanpäällisessä elämässä. He järjestivät ennen jokaista juhlaa jumalanpalveluksen, jossa koetettiin miettiä kristillisten juhlien olemusta ja niiden elvyttämistä nykyaikana. Sellaisia ajatuksia ja impulsseja nuoret ihmiset etsivät säännöllisesti vuoden ajan. Sen jälkeen jotkut heistä tapasivat toisensa pienemmässä piirissä ja kertoivat, minkälaisissa tilanteissa he olivat tunteneet kuolleen ystävänsä läheisyyden. Useimmiten he olivat saaneet tältä apua ratkaisujen teossa. Kaikkein tärkeimpänä he pitivät varmuuden saamista siitä, että varhain kuolleet pysyvät yhteydessä ihmisten elämään maan päällä, että heidät voidaan ottaa siinä tietoisesti huomioon ja että heidän välityksellään voidaan myös toisaalta kokea enkelien olemassaolo. 
Muuan tyttö kertoi olleensa päätöksen edessä, alkaako elää avoliitossa erään miehen kanssa. Illalla ennen nukahtamista hän oli sisäisesti kuullut kuolleen ystävättärensä äänellä aivan selvästi lausutut sanat: Älä tee sitä! Samalla hetkellä hän oli tiennyt enkelinsä puhuneen itselleen kuolleen välityksellä. Hän kertoi miettineensä asiaa vielä kerran ja huomanneensa yhtäkkiä jo tienneensä sisimmässään itse sen, mikä hänelle tällä tavalla vahvistettiin. Näin tämä maanpäällinen kuolema pani tässä nuoressa ihmisessä alulle kehityksen henkiseen avoimuuteen, joka ei enää koskaan täysin jättänyt häntä elämän kohokohdissa eikä vaikeuksissakaan. Sellaisia esimerkkejä löytyy runsaasti. Ne auttavat ihmisiä avautumaan uudelleen enkelien maailmalle ja muuttamaan valoisiksi ja läpikuultaviksi pimeitä ja jähmettyneitä sielunkerroksia, jotka ovat yhä enemmän erottaneet ihmisiä henkisten olentojen maailmasta vuosisatojen ajan.

Ei kommentteja:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:

Klikkaamalla banneria pääset kyseiselle sivulle:
(Mm. lemmikin hautajaiset, universalismi...)
Elämä. Ruumiin pilaantumisen estävä hengellinen etikka. Hautakirjoitus. Kaiverrusta kivessä. Osoittaa kuolemalla hankittujen hyveiden taannehtivan vaikutuksen.
(Ambrose Bierce: Laajennettu Saatanan sanakirja)