.

.

Tervehdys

En ole pyrkinyt esittämään mitään yhtenäistä maailmankuvaa, en ylipäänsä usko yhteen ainoaan oikeaan totuuteen (olin ennen kristitty, nykyään buddhalainen - siksi blogijulkaisuissakin näkyy kaksi erilaista painotusta); ainoastaan fundamentalistisen kristinuskon näkemyksistä ikuisine helvetteineen sanoudun irti täydellisesti:
"Jos on psykoottista Matti Meikäläiselle murhata ihmisiä jotka torjuvat hänet, silloin on psykoottista Jumalalle lähettää helvettiin ihmisiä jotka torjuvat hänet. Jumalan oikeudenmukaisuus ei perustu dynamiikkaan ja periaatteisiin, joilla ei ole mitään tekemistä oman oikeudenmukaisuuden ymmärryksemme kanssa. Reilu on reilua - ja oikein on oikein, ja paha on pahaa - taivaassa ja maan päällä."
- John Shore

Tai kuten toinen sitaatti, jonka lähdettä en tiedä, sanoo:
"Seuraavalla kerralla kun hyvää tarkoittava kristitty, joka uskoo helvettiin ikuisen rangaistuksen paikkana suurimmalle osalle ihmiskuntaa, ja joka on huolestunut siitä ettet usko samaa, tulee ja sanoo 'Rukoilen puolestasi'... vastaa hänelle '...ja minä ajattelen puolestasi.'"

Pikkupoikana yritin kuvitella miltä tuntuu kun ei enää ole olemassa, ja pelästytin kyyneliin naapurin tytön vakuuttamalla että kaikki kuolevat, myös hänen äitinsä! Mutta jo kuudennella luokalla koulussa kirjoitin aineessa, että en pelkää kuolemaa koska uskon että sielu jatkaa olemassaoloaan henkimaailmassa (toki ajatukseni ovat siitä vielä kehittyneet eteenpäin). Mutta kuten muuan Kristiyhteisön pastori sanoi: Ne, joilla on suurin varmuus [kuolemanjälkeisistä asioista], tulevat varmasti yllättymään eniten!

Olin järjestänyt isäni hautajaiset, ollut kuusi vuotta vapaaehtoisena saattokodissa, ja lisäksi saattanut neljä rakasta kissaa viimeiselle matkalle, mutta mikään ei minua valmistanut siihen kun avopuolisoni, jonka kanssa olimme yhdessä lähes 19 vuotta, äkillisesti kuoli - en tiennyt kuoleman kohtaamisesta sitä ennen yhtään mitään! (Katso tässä blogissa kirjoitus "Muutosten aika")

Omia hautajaisiani olin suunnitellut parikymmentä vuotta, ja nyt kaikki turhat krumeluurit karisivat, sillä ei ole enää merkitystä. Läheisen kuolema riisuu ihmisen hyvin paljaaksi. Koskaan en ole pelännyt kuolemaa niin vähän kuin nyt, niin paljon rakkaita on mennyt edeltä! Itse olen käynyt läpi sydänleikkauksen.
"Usein tapahtuu, että kun läheinen henkilö kuolee, joko tulee itse vedetyksi kuolemaan, niin sanoakseni, tai muussa tapauksessa tällä taakalla on päinvastainen vaikutus todellisessa elämässä täytettävänä tehtävänä."
- Carl Jung

Jenni Vartiaisen biisistä alla edesmennyt puolisoni tykkäsi, ja itse kykenin samaistumaan sen sanomaan täysin, selvittyäni pahimman yli.

- Marko

"Ainoa asia joka palaa helvetissä, on se osa sinua joka ei päästä irti elämästäsi: muistosi, kiintymyksesi. Ne poltetaan kokonaan pois, mutta sinua ei rangaista, sielusi vapautetaan. Jos pelkäät kuolemaa ja takerrut, näet paholaisten repivän elämäsi pois. Jos olet tehnyt rauhan, silloin paholaiset ovat todellisuudessa enkeleitä, jotka vapauttavat sinut maasta."
- Mestari Eckhart
Yhteydenotot kommentoimalla mitä tahansa kirjoitusta tässä blogissa: jos viestisi on tarkoitettu vain minulle, en tietenkään julkaise sitä; muista e-mail osoitteesi, jotta voin vastata siihen!

(Ars Moriendi = kuolemisen taide; keskiajalla mm. kirjallisuutta, jossa käsiteltiin a) kuolemisen merkitystä elämässä, b) kuolemisen kokemista, valmistautumista biologiseen kuolemaan ja kuolevasta huolehtimiseen.)

Jenni Vartiainen: Suru on kunniavieras

15.10.03

PHILIPP HARNONCOURT: KUOLEMAN KASVOJEN EDESSÄ


Artikkelista Im Angesicht des Todes; kirjoittaja on itävaltalainen Grazin yliopiston teologian professori, ja tämä suomennos on peräisin Anne Friedin kirjasta Lempeän kuoleman tyyssija; raportti saattohoidosta. (Otava 1988)

Harjoituksia kuolemaan valmistautumiseksi
a. Älkää kootko itsellenne aarteita...(Matt.6:19)
...Monissa kohden Raamattua varoitetaan kiinnittämästä sydäntään tämän maailman aarteisiin. Koko elämän ajan meidän tulisi opetella suhtautumaan omaisuuteen ja varallisuuteen "niin kuin ei meillä niitä olisikaan" (vrt. 1.Kor.2:29-31). On siis opeteltava
- ojentaman kätensä antaakseen;
- lahjoittamaan mielihyvin, antamaan pois sellaistakin mihin on erityisen kiintynyt, ja olemaan odottamatta vastalahjoja;
- olemaan keräämättä liikoja varastoja;
- suhtautumaan omaisuuteen ja varallisuuteen niin että se on meidän hoitoomme uskottua, ei omaksi annettua, ja olemaan siksi aina valmiina palauttamaan ja tekemään tiliä;
- tekemään testamenttinsa hyvissä ajoin ja siten irtautumaan ja vapautumaan omaisuudesta.

b. Kasvaminen kohti Kristusta - etääntyminen omasta itsestä
"Hänen tulee kasvaa, mutta minun vähetä." (Joh.3:30) Se on mahdollista vain ellei pidä omaa itseään liian tärkeänä. Vaatimattomuuden asenteen omaksumiseksi on tarpeen oppia ymmärtämään, ja siksi on tehtävä harjoituksia:

- on nähtävä oma vaatimaton paikkansa maailmankaikkeudessa ja Herran meidän Jumalamme edessä...mutta myös kanssaihmistemme ja ihmissukupolvien rinnalla;
- menestyessään on pysyttävä vaatimattomana ja vastoinkäymisissä tyynenä; ei saa pitää itseään korvaamattomana...
- on annettava muiden olla sijaisenaan ja ennen muuta suotava nuorille tilaisuuksia;
- on suhtauduttava muihin ihmisiin vakavasti, mutta itseään ei saa ottaa liian vakavasti;
- on kuunneltava muita eikä saa keskeyttää;
- on iloittava toisten menestyksestä.

c. Päämääränä sovinto ja rauha
"Älkää antako auringon laskea vihanne yli." (Ef.4:26) Tämä asenne on mahdollinen vain, jos oppii luopumaan omasta oikeudestaan ja olemaan kantamatta kaunaa - olemaan tyytyväinen ja rauhallinen, ei vain tyytymään pelkästä velttoudesta ja mukavuudenhalusta, vaan tosiaan tieten tahtoen tavoittelemaan rauhaa: "Etsi rauhaa ja pyri siihen!" (Ps.34:15; 1.Piet.3:11)
Meidän on lupa odottaa Jumalalta vain niin paljon anteeksiantoa kuin olemme itse valmiit antamaan toisille anteeksi (vrt. Matt.6:14). Tätäkin suhtautumistapaa on harjoiteltava:

- on yritettävä hillitä oikeassa olemisen haluaan;
- on opittava olemaan katkeroitumatta jos joutuu kärsimään vääryyttä;
- on pyrittävä aina sovittelemaan;
- on annettava anteeksi mahdollisimman nopeasti;
- on nähtävä ja myönnettävä oma syyllisyytensä;
- on pyydettävä anteeksi;
- on annettava anteeksi.

d. Tutustuminen kuolemaanJotta ei joutuisi aivan valmistautumatta kuoleman yllättämäksi, on alituisesti opeteltava katsomaan omaa kuolemaansa. Kun Franciskus Assisilainen Aurinkolaulussaan puhuu "sisarestamme ruumiillisesta kuolemasta", siinä saavat ilmauksensa tuttuus ja läheisyys, joiden lähteenä voi olla vain tietoinen ja säännöllinen kuoleman katsominen ja sen tunteminen. Tutuksi tulemisessa on erityisen suuri merkitys sillä, että saattaa muita ihmisiä sairaudessa ja kuolemassa.


Ei kommentteja:



Elämä. Ruumiin pilaantumisen estävä hengellinen etikka. Hautakirjoitus. Kaiverrusta kivessä. Osoittaa kuolemalla hankittujen hyveiden taannehtivan vaikutuksen.
(Ambrose Bierce: Laajennettu Saatanan sanakirja)